ZDROWE SOKI

Przed nami jesień i zima a razem z nimi spadek naszej odporności, przeziębienia i choróbska. Teraz jest najlepszy moment, żeby przygotować nasz organizm na zbliżający się dla niego ciężki okres. Jestem absolutną przeciwniczką wszelkich suplementów dostępnych w aptekach. Od jakiegoś czasu wspomagam się naturalnymi metodami i póki co przeziębienia trzymają się ode mnie z daleka. Domowe soki to źródło wielu witamin w dodatku dostarczanych błyskawicznie do organizmu i w dużej ilości. Na 1 litr soku potrzebuję około 2 kg marchewki. Dużo łatwiej wypić sok niż zjeść taką ilość warzyw i owoców. Odkąd sama robię soki jeszcze bardziej zdaję sobie sprawę ile niepotrzebnego cukru jest w sokach z kartonów. Owoce same w sobie mają go tyle, że ten jeszcze dodatkowo dodawany jest po prostu zupełnie bez sensu. Pijąc własny, domowy sok czuję się jakbym dosłownie wlewała w siebie witaminy. Oprócz aspektów zdrowotnych soki są o niebo lepsze niż te kupne, a możliwości własnych kompozycji sprawiają wiele radości. Ja korzystam z sokowirówki, która jest dużo tańszą opcją niż wyciskarka i nie przejmuje się opiniami, że to gorsze urządzenie. Polecam wszystkim serdecznie. Na dobry początek i zachętę przedstawiam Wam moje 4 super kompozycje na super soki z super witaminami 🙂

1. MARCHEW/JABŁKO

Najprostszy, ale jeden z moich ulubionych. Jedynym minusem jest to, że marchewka wyjątkowo brudzi i dużo po niej sprzątania. Kojarzy mi się z dzieciństwem i karotką. Bardzo lubię jego smak. W związku z tym, że jabłka mają dużo cukru dodaję zazwyczaj jedno dla smaku.

Niepozorna marchew jest źródłem wielu witamin (A, C, K, B1, B2, PP) i minerałów. Zawiera beta-karoten, który odpowiada za nasz wzrok, odporność i chroni przed niektórymi nowotworami. Zawarte w niej pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi.

12049580_837579636360112_2680157365235274498_n

2. BURAK/GREJPFRUT/JABŁKO

Nie przepadam za czystym sokiem z buraków dlatego dodaję do niego pozostałe owoce. Na kilogram buraków dodaję jedno jabłko i jednego grejpfruta co w zupełności wystarcza żeby nadać fajny, orzeźwiający smak.

Burak ma super moc, jest wyjątkowy w swoich właściwościach zdrowotnych czy nam smakuje czy nie warto dodać go do swojej diety. Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach sproszkowanych superfoods został trochę zapomniany i niedoceniany a ma się czym chwalić i w dodatku kosztuje grosze. Buraki poprawiają naszą odporność, pomagają w leczeniu chorób wirusowych, zapobiegają anemii, nowotworom, obniżają ciśnienie krwi, zawierają dużo kwasu foliowego, zapobiegają starzeniu się skróty. Zawiera bardzo dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt….

Ugotowane buraki tracą swoje właściwości, lepszą opcją jest pieczony burak (pycha), ale najlepszą sok z surowego buraka by skorzystać z jego dobrodziejstw.

14349161_10208812793228451_1072851469_n

3. SELER NACIOWY/ GRUSZKA/ GREJPFRUT/ JABŁKO

Mimo, że wszystkie składniki tego soku są bardzo zdrowe naszym bohaterem jest tu seler naciowy. Na butelkę soku potrzebujemy jeden seler, 2 gruszki, 1 jabłko i  1 grejpfruta. Wychodzi z tego bardzo smaczne połączenie.

Seler naciowy zawiera 2x więcej witaminy C niż cytrusy, pobudza przemianę materii, odtruwa organizm (często stosowany przy detoksach), ułatwia trawienie, pomaga przy zaparciach, wzmacnia włosy, nawilża skórę, likwiduje obrzęki, chroni przed wolnymi rodnikami i nowotworami, dzięki dużej zawartości witaminy E uznawany jest za eliksir młodości. Uwielbiany przez kobiety 🙂

14341613_10208812793188450_1505213692_n

4. ANANAS/ POMARAŃCZ/ IMBIR

Te połączenie daje nam naprawdę super smak, pomijając właściwości zdrowotne lubię go mieć w swojej lodówce i często sięgam z przyjemnością. Ilość składników dobieramy według upodobań smakowych, jeśli chcemy mieć bardziej ananasowy potrzebujemy 2 sztuki tego owocu. Z jednego wychodzi niestety bardzo mało soku, ale dla mnie w sam raz na jedną buteleczkę połączoną z pomarańczami i imbirem.

Imbir warto dodawać do wszystkiego, ma wiele właściwości (trener zalecał mi spożywanie go w celu przyspieszenia przemiany materii) w tym leczy przeziębienia więc jest idealny na jesień nie tylko do soków ale również jako dodatek do herbaty z miodem.

Pomarańcze i ananas to doskonałe źródło witaminy C, która wspomaga nasza odporność.

14469399_10208893583648161_1269057106_n

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s