DOBRE MIODY

O właściwościach zdrowotnych miodu można się długo rozpisywać. Najbardziej lubimy go z herbatą i imbirem, w walce z przeziębieniem i bólem gardła, ale jest również dobry na obniżenie ciśnienia, kłopoty z wątrobą a nawet koi nerwy i pomaga zasnąć. Każdy rodzaj miodu ma też swoje właściwości zdrowotne. Dla wielu jest zdrowym zamiennikiem cukru. Okres jesienno-zimowy  czyli okres naszej obniżonej odporności to najlepszy moment na to by miód znalazł się w naszej diecie. Zanim jednak sięgniemy po pierwszy lepszy słoiczek w supermarkecie warto odpowiedzieć sobie na pytanie czy to będzie dobry miód? Jaki to jest dobry miód i dlaczego postaram się wytłumaczyć razem z ludźmi, których poznałam i, którzy sami go produkują z wielka pasją i zaangażowaniem. Trzy pasieki i trzy rodzinne biznesy, u których możecie kupić naprawdę wartościowy słoik pełen dobroci.

I. MIODY WILEŃSKICH

Pisząc tego posta popijam herbatę z imbirem i miodem prosto z pasieki od Mateusza i Emilii Wileńskich, którzy zajmują się pasieką od A do Z przy pomocy taty, brata i wsparcia w zasadzie całej rodziny. Pasieka, która znajduje się w okolicach Braniewa działa od trzech pokoleń. Pasieka liczy 80 uli i tam odbywa się cała produkcja od początku do końca. Miody zdobyły uznanie, wiele nagród i wyróżnień. W ofercie znajdziemy mój ulubiony miód z cynamonem (idealny do herbatki), lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, faceliowy, gryczany a nawet pszczeli wosk. A jaki to jest dobry miód według rodziny Wileńskich?

„Według nas to taki, który przeszedł możliwie jak najkrótszą drogę od ula do słoika. Taki, który pochodzi od pszczół, którymi opiekuje się świadomy i odpowiedzialny pszczelarz. Dwa słowa tu są bardzo ważne, jeśli mówimy o dobrym miodzie – odpowiedzialność i zaufanie. Odpowiedzialność pszczelarza za to, co nalewa do słoika, za to że jest to produkt zdrowy i pełnowartościowy. Odpowiedzialność za to, co mówi klientowi o swoim miodzie. I zaufanie klienta, że to, co mówi pszczelarz, to prawda. Można oczywiście sprawdzić jakość badaniami laboratoryjnymi, ale jest to długi i kosztowny proces. Dlatego zaufanie klientów to podstawa. Rolą pszczelarza jest, by tego zaufania nie zawieść. Nawet jeśli oznacza to czasem przeciwstawienie się woli klientów 😉 Dla przykładu, jeśli klienci mówią nam że wolą płynny miód, a miód naturalnie krystalizuje, to są dwie drogi – można albo przegrzać miód, tak aby był cały czas płynny – i bez żadnych wartości zdrowotnych – albo cierpliwie, każdemu po kolei tłumaczyć, że miód krystalizuje, że to jest naturalny proces, że nie można go naruszyć bez utraty wartości, że jeśli lubią płynny to zapraszamy świeżo po zbiorach, wtedy kiedy naturalnie jest płynny. My zawsze na pierwszym miejscu stawiamy na walory jakościowe miodu. A potem rozmawiamy z naszymi klientami, tłumaczymy, rozwiewamy wątpliwości, choćbyśmy mieli zrobić to kilkanaście razy w ciągu dnia, a i tak się zdarza kiedy spotykamy się z naszymi klientami na różnego rodzaju targach i dlatego klienci mówią, że nasz miód jest dobry – zaufali, spróbowali, nie zawiedli się i wracają. To jest dla nas najlepsza rekomendacja. Oczywiście, nagrody, wyróżnienia też są ważne, zwłaszcza te przyznawane przez specjalistów, ale dla nas największą nagrodą jest zaufanie naszych klientów, którzy wracają do nas stale, bo to oni, swoimi zakupami mówią nam „dziękujemy, że robicie dla nas dobry miód.” Mateusz Wileński

Moje zaufanie zdobyli już dawno razem z wielką sympatią bo są prawdziwymi pasjonatami.

więcej info: http://miodywilenskich.pl/

II. MIODY KALINY

Miody Kaliny to również pasieka z okolic Braniewa a dokładnie z Kaliny, małej osady na Warmii. Jest jeszcze małą pasieką formalnie działającą od 2012 roku. Michał, najmłodszy z trzech braci, rozpoczął hodowlę pszczół od kilkunastu uli. W nauce i rozwoju pasieki pomagał mu Pan Bogusław, stary mistrz pszczelarski z ogromnym doświadczeniem. Skromnymi siłami pasieka była powiększana każdego roku.Obecnie w pracach pasieki, pielęgnacji pszczół, produkcji przy miodzie i jego sprzedaży biorą udział Mirek i Jarek. W tym roku pasieka rozrosła się do 115 uli. Ponad dwa lata temu Michał zaczął kremować miody z produktami pszczelim takimi jak pyłek kwiatowy, propolis i pierzga. Wtedy też znalazł w starej książce pszczelarskiej przepis na kremowanie miodu z cynamonem. Spróbował i wyszedł wspaniały miód. Następnie powstał miód z płatkami róży i z owocem dzikiej róży, potem z imbirem, maliną, żurawiną… Pomysły się mnożyły i w tej chwili w ofercie jest 12 kremowanych miodów z suszonymi dodatkami. Miody są naprawdę pyszne, moim ulubionym jest ten z dodatkiem imbiru, który idealnie sprawdza się do herbaty (jestem miłośniczką herbaty, w okresie zimowym wypijam kilka dzbanków dziennie).

„Często  klienci pytają się nas jak powstają nasze miody i z czego są produkowane. Podstawa to wolnoobrotowe kremowanie miodu przez kilka dni. Kremowanie powoduje, że w miodzie wybijane są kryształki cukru i na koniec miód ma konsystencję masła. Podczas tego procesu dodajemy naturalnie suszone owoce lub przyprawy. Są specjalnie wybrane i nie mogą mieć żadnych dodatków jak oleje, syropy fruktozowo-glukozowe czy wody. Niewłaściwe dodatkami mogłyby spowodować fermentację miodu. Dzięki dobrym doborze dodatków nasz miód można przechowywać jak naturalny czyli 3 lata. Wszystkie miody powstawały metodą prób. Musieliśmy dobrać odpowiednie proporcje suszonych dodatków i właściwy miód. Miód lipowy bardzo dobrze łączy się z pyłkiem, propolisem czy imbirem, a wielokwiatowy z owocami.Wszystkie nasze miody są pyszne. Miód lipowy czy miód lipowy z imbirem są wspaniałe przy przeziębieniach. Miód z cynamonem jest wspaniały do słodzenia kawy z mlekiem, chociaż ostatnio uwielbiam kawę posłodzoną miodem z płatkami róży. Na wzmocnienie odporności dobry jest miód z owocem dzikiej róży, która zawiera dużo witaminy C. Także miód z pyłkiem kwiatowym jest dobry bo pyłek jest bombą witaminową. Miody z truskawką i maliną przypomną smak lata w jesienne czy zimowe wieczory.  Najlepszym wyrobem Miodów Kaliny jest jednak miód lipowy z pierzgą i propolisem. Najlepsze produkty pszczele połączone w jednym słoiku. Pomogą przy chorobie i w codziennej suplementacji bo pierzga jest bogata w witaminy i mikroelementy a propolis ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Ten miód jest doceniany przez znawców i koneserów miodów. ” – Jarek Właszynowicz

Miody Kaliny to dobre miody i smaczne miody, w najbliższym czasie szykować będą sporo owocowych nowości oraz to na co czekam najbardziej czyli miody z ziołowymi dodatkami.

Miody Kaliny jak i Miody Wileńskich spotkacie na targach kulinarnych Warszawski Smak już 6 listopada w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich/ Bracka 25.

więcej informacji: http://miodykaliny.pl/

III. MIODOKRACJA

Miodokracja to pasieka znajdująca się na terenie mazowieckiej gminy Prażmów, z daleka od zanieczyszczeń przemysłowych czy rolniczych. Jest to również biznes rodzinny za, który odpowiada Tomasz Zaborowicz – jak mówi, przygoda z miodem zaczęła się od tego, że trudno było znaleźć dobry miód w sklepach. W tej chwili znajdziemy tu 30 uli.

„Dobry miód to taki, który powstaje z nektaru roślin których nikt nie nawozi i nie opryskuje, czyli rosnących dziko. Dlatego unikamy stawiania uli w pobliżu dużych gospodarstw rolnych, plantacji i sadów. Dzięki temu nie mamy miodu rzepakowego, czy gryczanego, ale te które mamy są najwyższej jakości.”

W ofercie znajdziemy miód akacjowo malinowy, mniszkowo kosztanowcowy, lipowy, wielokwiatowy i nawłociowy. Miodokracja to też ludzie, ludzie z pasją i sercem do miodu i tego co robią, żyjący w harmonii z pszczołami. Mam wrażenie, że próbują wszytskich zarazić swoja pasją. Chętnie dzielą się swoją wiedzą na zajęciach edukacyjnych głownie z dziećmi, ale z zaciekawieniem słuchają zawsze też dorośli.

„Miód, który można kupić w sklepie jest najczęściej mieszaniną produktów z różnych części świata. To tak, jakby wymieszać ze sobą wiele gatunków i odmian różnej jakości wina, zabutelkować i sprzedawać w sklepie jako „wino z terenu Unii Europejskiej i spoza Unii Europejskiej). Nasze miody można porównać do win z małych, lokalnych winnic. Są niepowtarzalne, jak niepowtarzalna jest okolica naszych pasiek w dolinie Jeziorki.”

więcej info: http://www.miodokracja.pl/

Pamiętajcie, że naprawdę warto kupować od lokalnych producentów zamiast od dużych, przemysłowych firm!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s